Q&A

Q. Wat betekent “En plein air”?

A. Dit betekent schilderen in de vrije omgeving. Kortom landschap schilderen.

Q. Wat is EPAA?

A. EPAA is een afkorting van “En Plein Air Atelier”. Een EPAA is een schildersezel gemaakt van gewapend beton, verankerd in de grond.

Q. Hoeveel weegt een schildersezel?

A. Aan de hand van het geteld aantal betonzakken en staal dat er gebruikt word tussen de 150 en 175 kg.

Q. Zijn ze sterk genoeg?

A. Theoretisch zou er een auto over een balkdeel heen kunnen rijden zonder te scheuren. Het is handmatig gefabriceerd met vlecht staal van 5mm en 10mm, gevlochten zoals je die in een pilaren van een viaducten en wolkenkrabbers tegen komt. Dus ja, je kan er op staan.

Q. Mag het ook als klimrek gebruikt worden?

A. Neen, maar dat kun je niet tegenhouden. Net zo goed je het niet kunt beletten dat kinderen op andere dingen klimmen. Wij hopen dat er respectabel mee omgegaan word.

Q. Wat als het gebruikt word als fietsrek?

A. Dan word de fiets door de verantwoordelijke gemeente z.s.m. weggeknipt.

Q. Kunnen ze ook bewegen of draaien?

A. Nee. In dit stadium van ontwerp en uitvoering is er gekozen om geen draaiende of beweegbare delen te maken. Allereerst om een zo veilig mogelijk en stabiel object neer te kunnen zetten en verankerd is in de grond. Bij het plaatsen van een dergelijk sculptuur, houden wij rekening met de positionering en achtergrond.

Q. Waarom is het schilderijplankje niet verstelbaar?

A. Hiervoor is gekozen om de betonconstructie zo stevig mogelijk te maken. Het plateautje is op 65 cm van de grond vastgezet. Dit is de ideale hoogte om op allerlei formaten doek te schilderen. Kinderen kunnen er prima voor staan en volwassenen kunnen afwisselend te werk gaan met staan of zittend op een krukje.

Q. Is er een schuif clip die het doek van boven vast kan houden waardoor het doek niet wegwaait?

A. Op dit moment is het niet mogelijk beweegbare of verstelbare onderdelen te maken. Uiteindelijk zijn het objecten die door weer en wind buiten staan waardoor dit soort componenten al gauw vast komen te zitten door blad of tak.

Als oplossing hiervoor hebben wij een clip ontworpen die je binnenkort hier op de website kunt bestellen. Dit bevestig je dan boven het schilderij aan de schildersezel vast!

Q. Maar kunstenaars willen toch zelf bepalen in welke hoek ze willen schilderen!

A. Dat klopt! Met dit project willen we mensen aanzetten tot het schilderen van het landschap. De drempel is naar onze mening nog te hoog dat kinderen, hobbyisten of professionals al hun schilder spullen meenemen op locatie.

Uiteindelijk kun je creatieve oplossingen bedenken om toch het landschap achter je vast te leggen toch? 😉

Q. Is het eigenlijk wel nodig zo’n schildersezel in de openbare ruimte?

A. Daarentegen kun je ook zeggen dat men noch een basketbalveld nodig heeft om te leren basketballen, noch openbare fitness rekken nodig heeft om te fitnessen want dat kun je thuis ook wel doen.

Creatieve expressie is een belangrijk onderdeel van het leven. Het is goed voor de beeldende vorming en je leert anders te kijken naar je omgeving.

Q. Je kan toch je eigen schildersezel meenemen?

A. Yep! Dat kan en graag zelfs! Wij willen een netwerk aan schildersezels opzetten over het hele land. Dat het daarna uitnodigt om uiteindelijk individueel erop uit te gaan met je eigen schildersezel, is fantastisch! Dan kun je spreken van een geslaagde uitkomst!

Q. Welke ontwikkelingen zie je verder nog voor ogen met het project?

A. Wij streven ernaar een netwerk aan schildersezels door het hele land neer te zetten met uiteenlopende pittoreske en duizelingwekkende uitzichten over bijvoorbeeld waterlelie vijvers, bloemen velden, kerken en monumenten, bossen, langs grachten, rivieren en uitzicht over authentieke bruggetjes.

Q. En nog meer ideeën?

A. Denk aan een “van Gogh route” waarbij je in de voetsporen van Van Gogh kunt treden.

Q. En verder?

A. Een nagebootste academische opstelling van schildersezels op het Museumplein van Amsterdam, om maar wat op te noemen. Een van beton gegoten fauteuil omringd door een tiental schildersezels, waar een of meerdere personen kunnen poseren en “en plein air” geschilderd kunnen worden.

Q. Wat dacht je van een complete “en plein air” atelierinterieur nagebootst met tafeltjes, kastjes, stoeltjes en schildersezels uiteraard?

A. Een geweldig plan om in de toekomst te bewerkstelligen!

Q. Is het concept gedeponeerd?

A. Yep! Bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom.